Meni

Šta sve spada pod HTZ opremu

29.09.2021
Šta sve spada pod HTZ opremu

Kojoj god industriskoj grani da pripada delatnost kojom se bavite, da li su u pitanju građevinske, poljoprivredne ili prehrambene oblasti proizvodnje, potrebno je u svakom slučaju imati HTZ opremu, jer ova oprema ima za cilj da zaštiti radnika od opasnosti kojima je izložen tokom rada.

HTZ zaštitna oprema sadrži odeću, rukavice, obuću, naočare i maske koje treba da zaštite oči od previsokih temperatura ili preniskih, od raznih štetnih hemikalija, i na kraju od fizičkog nepredviđenog udarca. Ponovo ćemo naglasiti važnost zaštitne opreme, koja se ne sme zanemariti. Poslodavac ima obavezu da svom radniku obezbedi opremu koja ce smanjiti rizik od nezgode.


Koja je HTZ oprema baš za vas?


U zavisnosti od toga kojim se poslom bavite, i koliko ste izloženi opasnosti i koliko dugo, određuje se koja je oprema za vašu zaštitu najbolja. Postoje i poslovi gde su rizici svedeni na minimum, ali ipak postoje. Ni oni se ne smeju zanemariti, jer sekundi nekad odlučuju - kod poslova gde je radnik u kratkom vremenskom periodu izložen opasnosti, njemu je takođe neophodna zaštita, jer vrlo lako može doći do neplaniranog preokreta. Tada je HTZ zaštitna oprema naš pravi izbor.
Ako niste sigurni u odabir opreme i HTZ obuće, možete se posavetovati sa stručnjakom, kako biste bili sigurni da ćete dobro zaštititi svoje radnike.
Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine
Jedna sitnica na koju retko obraćamo pažnju je oznaka CE u skladu sa Pravilnikom o ličnoj zaštitnoj opremi iz 2011. godine. Treba, takođe, obratiti pažnju na veličinu zaštitne odeće, kao i na broj HTZ obuće kako bismo bili sigurni da ce zaštita funkcionisati.


Zašto baš HTZ obuća?


Ako je reč o zaštitnoj opremi HTZ obuća je neizostavan deo, jer štiti stopala, a samim tim i celo telo, jer kada bi se desilo da se recimo okliznemo možemo povrediti i ruku ili glavu. Tako da je HTZ obuća u stvari jedan od ključnih faktora kada je zaštita na radu u pitanju. Ova obuća nas štiti i od visokih, i preniskih temperatura i od drugih spoljnih nepoželjnih faktora. Obuća mora da odgovara radniku i po udobnosti, po veličini, težini, ali da bude dovoljno otporna je na prvom mestu.
Sigurni i moderni - može li?

zastitne cipelePored velike važnosti u svrhu zaštite na radu, možemo se malo zabavi u smislu modnog dizajna ove obuće. Iako je primarno tu da nas zaštiti, može biti i lepog, kreativnog i zanimljivog dizajna da nam prosto ne liči na komad našeg radnog odela. Može nam biti zanimljivo da ovu obuću uklapamo sa ostatkom gardarobe. Svakako da ćemo na prvo mesto staviti sigurnost i udobnost, otpornost, ali odmah posle toga može doći i izgled HTZ obuće. Nećemo stavljati akcenat na izgled obuće, ali ponekad nam je interesantno da se razbije radna ozbiljnost, pa nam ovakve cipele mogu pored zaštite biti i modni detalj.Ipak je sigurnost najvažnija
U svakom slučaju, pri kupovini i odabiru ovakvih stvari poželjno je da se konsultujete sa nekim ko je stručan u tom polju i može vas usmeriti na pravu kupovinu. Jer ipak je u pitanju odgovornost prema zaštiti radnika i njegovog života.

Preporučujemo da pogledate: